Bijzondere gebeurtenis: De Rietendakschool krijgt een nieuwe rieten kap
Al in 2016 is Leerplein055 begonnen met de voorbereidingen voor het vervangen van de rieten kap van basisschool De Rietendakschool. Nu is het eindelijk zover: De Rietendakschool krijgt in de zomervakantie een volledig nieuw rieten kap. In plaats van de open houten constructie is gekozen voor het aanbrengen van een brandveilig schroefdak; een dichte houten onderconstructie. De vervanging is een bijzondere gebeurtenis aangezien in Nederland de scholen met een rieten kap op 1 hand te tellen zijn en de bestaande kap er al ruim 30 jaar op zit.
Het oppervlak van de kap bedraagt maar liefst 1388 m2. Om de kap opnieuw te bedekken zijn 8 grote zeecontainers met eersteklas Chinees riet nodig. Dit wordt speciaal voor dit soort klussen in Noord China ingekocht en komt per schip naar Nederland.
Beschermd stadsgezicht
De Rietendakschool staat in de Metaalbuurt in Apeldoorn Zuid. Dit is een van de drie gemeentelijk beschermde stads- en dorpsgezichten. Het dak van de school moet om die reden een rieten dak blijven en blijft daarmee ook een uniek schoolgebouw.
Projectweek voor leerlingen De Rietendakschool
Nu, na twee jaar voorbereiding, wordt op maandag 9 juli aan de voorzijde van de school het eerste riet verwijderd en kan de beplating worden aangebracht. Dan is de school nog volop in gebruik, maar het schoolteam gebruikt die week als projectweek om de kinderen te betrekken bij deze, ook voor de school, bijzondere klus. De leerlingen hebben al bezoek gehad van een rietdekker, ze mogen voorzichtig een kijkje nemen op zolder en gaan aan de slag met riet en kijken natuurlijk mee met de vorderingen.
Zolder van De Rietendakschool zomerverblijf voor grootoorvleermuizen?
In het offertestadium kwam een bericht van de gemeente dat in het verleden grootoorvleermuizen gebruik maakten van de zolders van De Rietendakschool. Vervolgens is door een ecoloog een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van vleermuizen. Die zijn niet aangetroffen maar wel 2 keuteltjes van vleermuizen. Middels DNA-onderzoek is vastgesteld dat het uitwerpselen van mannetjes betreffen en is de conclusie getrokken dat de zolders waarschijnlijk alleen als zomerverblijf wordt gebruikt.
Enkele maatregelen die getroffen moesten worden om de vleermuizen de gelegenheid te geven om tijdelijk elders onderdak te vinden was het plaatsen van verschillende soorten vleermuiskasten in de directe omgeving. Deze worden momenteel ook al gebruikt door vleermuizen.
Om te voorkomen dat net voor de start van de werkzaamheden alsnog vleermuizen op de zolders gaan zitten moesten de zolders worden verlicht. Eind juni zijn 20 LED stralers op de zolders aangebracht die eerst de vloeren van de zolders verlichtten en daarna zijn de nokken verlicht zodat de hangplekken volop in het licht staan zodat eventuele vleermuizen elders een slaapplek zouden zoeken.
Na de verbouwing worden de lampen verwijderd en zijn de zolders weer geschikt voor bewoning door de tijdelijke gasten. Aan het einde van de zomer worden de vleermuiskasten gecontroleerd en bij leegstand verwijderd. Ook dit gebeurt allemaal onder toeziend oog van een ecoloog.